Ejhle, VOILA!

Kapela VOILA! se zpěvačkou Zdenkou Trvalcovou je pro mě bez přehánění současným hudebním zázrakem. Kapela má koule a krásná zpěvačka jedinečný hlas, který je hodně sexy. 

Nejdříve hráli francouzské šansony v netradičních úpravách, později se začali věnovat vlastní tvorbě a v současném složení (zpěv, akordeon, kytara, kontrabas a bicí) vydali své první album Décollage. S lehkostí a s grácií se v tomhle hudebním spojení mísí šanson, swing, reggae, jazz, twist, pop či hip-hop. Naprosto bravurně! Hudební kritici pějí chválu, posluchači jsou nadšení. Snad právě proto je pravděpodobně neuvidíme ani v televizi, ani neuslyšíme v rozhlasu, bohužel.

Cituji z některých recenzí:

- Tak výrazný debut jsem už dlouho neslyšel. Kapela Voila! natočila album Décollage, které je plné silných emocí, spontánní radosti, pozitivní energie. A také slunce, vína, lehkosti, svobody, srdíčka, prostě všeho, co je pro Francii typické. (Karel Souček)

- Tak tomu říkám překvapení roku! A nejvydařenější letošní (rok 2014) domácí debutové album! (Jazzport.cz)

- Mezi desky, na které jsem se minulý rok těšil nejvíce, patřila jednoznačně také ta od moderně šansonové Voily. Jejich debut Décollage po tříletém porodu vyšel a stojí za to. (Rockmag.cz)

Album Décollage mapuje tvorbu kapely od jejich počátků až po současnost. Je zároveň jakýmsi deníkem zpěvačky Zdenky Trvalcové, která je autorkou nebo spoluautorkou všech písní. Inspirací jsou jí cesty po Evropě, milostné zážitky vyprávěné s vtipnou nadsázkou, hudba a jazyk zemí, které má ráda. Hudební nápady následně zpracovává do originálních aranží akordeonista Michal Mihok a finální podoba písní je výsledkem zkoušek celé kapely.

„Výraz Décollage má mnoho významů“, objasňuje zpěvačka. „Je to například výtvarná technika, při níž rozeberete dílo na jednotlivé fragmenty a následně je poskládáte dohromady. Podobnou technikou jsme kdysi na začátku rozebrali a znovu poskládali známé francouzské písně, zejména šansony od Edith Piaf. V průběhu let jsme podobným způsobem upravili i naše úplně první autorské písně, které se nakonec ustálily do podoby, v jaké jsou na albu.“

A je to po čertech skvělá muzika. Mrkněte na You tube. Už hodně dlouho jsem nezažil takový spontánní gejzír hudebních nápadů. Kapelu jsem potkal na vystoupení v Hradci Králové úplnou náhodou. Jejich první CD je nyní v mém přehrávači častým hostem. Proto velmi vřele doporučuji tuto skvělou muziku i vám…   

 

Autor: Milan Lajdar | čtvrtek 24.9.2015 10:28 | karma článku: 6,53 | přečteno: 254x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99