Disney útočí

Vychází Zlatá sbírka pohádek. Je to fajn – čtení není nikdy dost. První příběh – Lví král za neuvěřitelných 9,- Kč. Však se po tom v trafikách jen zaprášilo.

Následují trpaslíci se Sněhurkou, Kniha džunglí, Bambi a celá řada dalších půvabných příběhů.

Jsem milovník i častý uživatel naší nádherné řeči a vítám každý smysluplný projekt. Navíc italské vydavatelství Hachette, uvádí, že „každá kniha je napsaná spisovným jazykem a s velkou péčí o kulturu slova. Prostřednictvím příběhu hlavního hrdiny se děti příjemným způsobem dozvědí mnoho poznatků o světě a prožívají pozitivní emoce. Učení poslechem čteného textu je tou nejlepší investicí do morálního a intelektuálního vývoje dítěte.“

Nic proto tomu; navíc disneyovky jsou krásně ilustrované a pro děti přitažlivé. Jen si pamatuji jejich porevoluční vpád do českého království původní domácí tvorby pro děti. Bylo to dost brutální. Když jsem četl mé tehdy malé dceři například příběh o mořské víle Ariel, musel jsem vše překládat z češtiny do češtiny, protože tolik jazykových ztopořenin, nesmyslů a zpřeházených vět a odstavců se jen tak nevidí.

Takže se přiznávám, že jsem ke lvímu králi přistupoval s lehkou nedůvěrou. Téměř jsem se těšil, že vydavatele nachytám na švestkách. A kupodivu – překlad je relativně v pořádku. Jen se netěším, až budu malému dítěti vysvětlovat tuto část textu:

„Hi! Hi, hi! Hiii!“ ozval se náhle příšerný smích a z hromady kostí vylezly tři hyeny – Banzai, Shenzi a Ed. Snadno poznaly Zazu, Mufasova majordoma, a napadlo je, že mají před sebou dědice trůnu, malého Simbu.

Víte někdo, jak vysvětlit malému dítěti, co to je majordomus a jakou zastává ve lvím království práci?

Autor: Milan Lajdar | středa 6.9.2017 10:15 | karma článku: 9,91 | přečteno: 717x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99