Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

V88i85l80é97m 11B40a93r72á38k

15. 10. 2018 14:38

Víte proč k volbám do Senátu chodí tak málo lidí? Protože do něj volí jen ti chytří.

7 6
možnosti
RC

To, ze nekdo nechape dulezitost Senatu, neznamena, ze je zbytecny.

20 7
možnosti
JS

J82a80n 78S91v47a90t93e46k

15. 10. 2018 14:07

Možná to neznamená, že "to, že někdo nechápe důležitost Senátu, neznamená, že je zbytečný" Senát, ale že to znamená, že může být poněkud zbytečný ten nechápající.

2 3
možnosti
JS

J17a39n 67S11v26a56t28e13k

15. 10. 2018 13:59

Jsem jednoznačně pro zachování Senátu.

Tím, že se každé dva roky aktualizuje složení 1/3 Senátu, je menší riziko, že si voliči v bláhové naději na slibované světlejší zítřky zvolí něco, čeho pak budou litovat. Změny složení horní komory Parlamentu rozložené v čase jsou pojistkou proti "revolučním" (neuváženým) změnám. Sice samozřejmě jen pozdrží přijímání běžných zákonů, ale ústavní změny tak lehce neprojdou. A interval 6 let pro obnovu složení celého Senátu dává lidem šanci prohlédnout záměry a skutky aktuálně vládnoucí strany (či koalice) a korigovat tak své rozhodnutí. A ve světle toho, že vlivem přímé volby prezidenta můžeme mít někdy za vrcholného představitele státu klidně i "šílence", je i toto důvodem pro zachování Senátu.

Samozřejmě to se nelíbí těm, kteří naopak "revoluční" změny prosazují (a tuší, že se mohou během 4 let dostatečně diskreditovat a že je příště třeba nezvolí).

16 4
možnosti

Když někdo bude mít 120 věrných poslanců, nevybuduje je za rok a bude si stejně moct dělat prakticky co chce. Ústava je natolik obecná, že skoro ničemu nezabrání.

Když někdo bude chtít přebírat moc, udělá to jako Orbán v Maďarsku či Putin v Rusku. K čemu by jim TAM byl senát? Kdyby se někdo zasnažil během dvou let a měl by 150 poslanců, prostě udělá puč.

V Čechách byl jediný důvod k založení senátu - mají ho i ostatní. A to se mi zdá kapku málo.

3 3
možnosti
KS

Přečetl jsem kus diskuze a dost lidí tu volá po zrušení Senátu jako po vůli lidu. Ten lid si asi neuvědomuje, že i demokracie se dá demokraticky zrušit vůlí lidu. Akorát že by to byla vůle poslední.

23 4
možnosti
PS

P91e61t75r 36S85k72á31c21e75l

18. 10. 2018 22:43

Omyl, nebude to vůle poslední. Totiž u nás jako první na světě se budou rušit politické strany a nastolí se spravedlivý řád.Zástupci budou voleni ze svých profesí...řidiče zastoupí řidič, švadlenu švadlena, atp. Nejvíc spravedlivý způsob, cechy zde totiž již byly... za I.republiky a fungovalo to.

0 1
možnosti
KS

Do Poslanecké sněmovny lidé volí toho, kdo jim nejvíc vyhovuje. Do Senátu, pokud neprojde jejich kandidát, volí toho, kdo jim nejméně vadí. To zajistí rozdílné volební výsledky a vyvážení politické moci. Nikdo tak nemůže aplikovat nápady jako jeden hlas pro všechny volby dohromady a podobně.

18 0
možnosti

Díky poddružné roli senátu nelze o žádném vyvážení mluvit, takže základní předpoklad pro zachování senátu je mylný.

4 6
možnosti
DM

Možná byste změnil názor, až by si Babiš spolu s ostatními komunisty udělali z ústavy trhací kalendář. I když vy asi ne...

14 7
možnosti
KS

Voličům komunistů a ANO ale význam Senátu nedocvaknul, jinak by si při letošní účasti ten kalendář mohli krásně vytvořit.

3 2
možnosti
Foto

Daleko zbytečnější je úřad prezidenta. A tohoto už vůbec nepotřebujeme. Senát je v dnešní době daleko důležitější než si část občanů dokáže vůbec představit. je dobře, že je a je dobře jak senátní volby dopadly....

16 7
možnosti

Níže jsem položil otázku, kdy zafungoval tak, aby ospravedlnil svou existenci. Máte příležitost uvést konkrétní případy ...

5 0
možnosti
Foto

Celkem by mě zajímalo jakou stranu volil u voleb autor.Vypadá jako kobliha....bude to kobliha?Nejvíc demokratické instituce vadí lidem,kteří mají potřebu nějakého silného vudce,který by zde všem vládl a řídil stát jako svou firmu.Pokud jde o Senát,tak ten slouží právě jako pojistka proti takovým vudcum a jejich snahám ovládnout uplně vše.Pokud jako pojistka ještě nezafungoval,neznamená to,že není potřeba.Právě naopak a čím dál víc....To,že se proti Senátu nejvíc vyhrazuje Babíš a jeho členové sekty jistě nebude náhodou....;-)

19 4
možnosti
PK

senát je trafika a Bavoři a Švédové to pochopili, vy nikoliv...

4 7
možnosti
JSS

Máme 200 pomazaných v parlamentu- to je málo na posuzování zákonů ?? Přeci tito by měli obsáhnout oborově problematiku! Proto Senát je jen korytářství pro ještě výš pomazané! Navíc máme ještě konzorcium prezidenta. Nepřestaňme bojovat za zrušení - vždyť je volíme a ti mají vyjadřovat vůli voličů!!

3 10
možnosti
KS

I demokracie se dá demokraticky zrušit jako vůle voličů. Ale je to vůle poslední.

2 0
možnosti
Foto

Máte pravdu v jednom:

Nejsme Amerika ani antický Řím.

Ale je to smutná pravda..

6 0
možnosti
  • Počet článků 235
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1532x
Lehce zapšklý optimista...

Seznam rubrik