Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

První zákon, který senátoři odhlasovali bylo ustanovení, že zrušit instituci Senátu mohou jen sami senátoři dvoutřetinovou většinou hlasů. Tudíž pokud nějaká strana si dá do programu zrušení senátu, museli by její kandidáti na 100% vyhrát dvakrát po sobě senátní volby.

7 3
možnosti
Foto

Je to trochu jinak. Senát je zakotven v Ústavě, takže pro jeho zrušení by musely být 2/3 senátorů, ale i 2/3 poslanců PČR. Ale zase by na to stačilo jedno volební období. Teoreticky by se tak mohlo stát třeba zítra.

2 0
možnosti
JL

Demokracie je křehká, zvláště v zemích, kde nemá dlouhou tradici. Čili, každá pojistka je dobrá.

38 0
možnosti
MS

Právě jsem nedočetl jeden z nejzbytečnějších blogů, nicméně mě těší, že s existencí senátu můžete nesouhlasit, můžete o tom polemizovat, můžete o tom vést spory, ale to je naštěstí tak všechno co s tím můžete dělat.

38 4
možnosti
Foto

A82l12e48š 38M48e78r54t34a

14. 10. 2018 18:11

Při volebí účasti 16% stačí ke zvolení a zisku mandátu jen něco přes osm procent, což svědčí o minimální síle tohoto mandátu. Je tedy oprávněné pochybovat o tom, zda tato instituce má mít místo v našem ústavním systému, když reprezentuje jen výraznou menšinu obyvatel. Neúčasti v senátních volbách dávají občané najevo co si o této instituci myslí a politici by měli jejich názor vzít na vědomí. Je ovšem starou pravdou, že kapři si sami svůj rybník nevypustí.

18 9
možnosti
Foto

J61i15ř49í 76K10i16n96d60l

14. 10. 2018 20:08

To, že k volbám přišlo málo voličů není nic podivného. K volbám se dostavili ti, co jejich kandidáti vyhráli první kolo. Ti ostatní k volbám nešli, a také proč ??? Přeci nedají hlas kandidátovi, kterého nevolili a kterého nechtěli. Já bych také k volbám nešel pokud by do druhého kola nepostoupil kandidát ODS. Rozhodně bych k volbám nešel pokud bych se měl rozhodnout mezi ANO a KSČM a nebo hnutím.

6 0
možnosti
PK

Souhlasím s nadpisem,trafiky pro politický odpad...

8 8
možnosti
VR

Možná to pro vás bude překvapení, ale provoz senátu stojí jen o málo více, než provoz Kanceláře prezidenta republiky! A ve státním rozpočtu je to méně než 1 promile!

13 8
možnosti
Foto

nezapomněl jste náhodou na platy a náhrady?

6 0
možnosti
AM

Autore vy nemáte strach o demokracii ? Já nechápu jak vůbec mohou fungovat ty země, které nemají senát, ty už snad nejsou ani demokratické. Hrůzná představa. Teď tam přibylo tolik skvělých osobností a každá slibuje, že si svůj píseček najde. Tak za 2 roky zase u voleb R^

15 2
možnosti
Foto

taky si říkám, jak mohou existovat země, v nichž nemají dvě komory, a ještě snad dokonce být demokratické ...

8 1
možnosti
Foto

Jasně, žvanírna, stejně jako Parlament /tam je o 119 "darmožroutů" více/. Takže by stačil osvícený monarcha, případně nějaká malá pseudovláda a bylo by vymalováno.

A teď si představte, že se do čela tohoto státu postaví člověk, který bude mít jasnou představu o směřování státu a začne měnit zákony jen podle vlastních představ. Fantazii se nebudou klást meze.

Ještě vám to bude stále vyhovovat?

32 6
možnosti
Foto

proč rovnou monarcha? Osvícený lídr volený každý druhý rok.

1 0
možnosti
  • Počet článků 235
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1532x
Lehce zapšklý optimista...

Seznam rubrik